Várva várt vendégek

NYOS – DER ZUNDER – SILENCE
S8 Underground Club, 2015-09-09

Nos, azt hiszem, velem együtt sokan vannak azok, akik sajnálták a Khuda feloszlását a maga idejében. Jövő hét szerdán azonban visszatér a magyar zenei élet deszkáira az egyik tag, méghozzá Tom Brooke gitáros, csak épp most Finnországból, az éppen csak friss zenekarával, a szintén duónyi méretű NYOS-al, ahol egy finn dobos, név szerint Tuomas Kainulainen csépeli a bőröket és üti a cineket magabiztos játékkal. Mondhatni a zene maga nem sokat változott, maradt a Tom által komponált jóféle atmoszférával nyakon öntött matekos, impulzív elegy, ami mindig is a védjegye volt (persze nemcsak neki). Először „Vltava” című dal jelent meg a bandcamp oldalukon, a maga több mint 26 percével (!!!), íme, itt is van, hallgassatok bele:

Szóval jön ez a két jóember és odateszi magát rendesen. Hogy a NYOS vajon arról a baljóslatú, Kamerun északnyugati tartományában fekvő inaktív vulkánnak a taváról kapta e a nevét, ami utoljára 1986-ban csinált nem kis bajt, arról nincs infóm, de ez talán nem is lényeges. Tessék elmenni! Persze nemcsak miattuk, hiszen az est egyik társfellépője Kósa Csaba (Entrópia Architektúra), aki a DER ZUNDER nevű egyszemélyes dark ambient/industrial/drone gyújtóelegyű projektjével áll ki a színpadra, hogy megmutassa magát és bemutassa zenei elképzeléseit. A EA után nem is tudom pontosan mit lehet várni, hiszen magát a projektet még nem hallottam élőben, de a SoundCloud oldalon megtalált számok arra utalnak, lesz miért Csaba munkásságát nyomon követni. Aki szereti az effajta mély, kísérletező, ugyanakkor teljes értékű és elgondolkodtató zenét, amibe bőségesen belefér különböző művészeti irányvonalak felbukkanása is, annak szinte kötelező a megjelenés a koncerten.

Azt est harmadik fellépője a jól ismert SILENCE trió, akiket azt hiszem nem is nagyon kell bemutatni, hiszen az elmúlt évek során nem egy bulit adtak az országban, főképpen Budapesten. Instrumentális pop-rock zenéjük igényes, érdekes, előremutató – aki már hallotta őket élőben, azok tudják is ezt. Zenei világuk egyre jobban letisztul, legalábbis azóta, mióta utoljára hallottam őket, mindenképpen fejlődtek.

Külön öröm számomra – bár a koncerten nem lehetek ott -, hogy Restár Milán időről-időre leszervez még egy-egy bulit. Bár ez a buli már nem a Meridian Downstars – Bálványvér Booking égisze alatt valósul meg, ettől függetlenül mindenki bízhat abban, hogy Milán ezúttal sem végez félmunkát.

Hát, kalandra fel! Alig egy hét, és itt a buli! Addig meg hallgassátok a fellépők hanganyagait!

sly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *