A búcsúzó nyár transzparensei

Három év, három különböző stílus, három lemez – a mai ajánlatom nektek.

A mai első ajánló KARL VERKADE amerikai zenész tavaly megjelent albumát mutatja be. A gitárnak főszerep jut ebben az elgondolkodtató, főként ambient/space-rock alapokra épülő, de a sötétebb atmoszférát és némi drone hatást sem nélkülöző zenében, melynek folyamai olyanok, mintha egy sci-fi film betétdalait hallgatná az ember. Az tény, hogy néha eszembe jutott Vangelis neve is, főleg az „Amazing Grace (Or Ocean, God æ Us)” trance mix alatt, amiben konkrétan nyolcan szerepeltek, mint vokalisták – viszont az is tény, hogy kellemes, valamennyire meditatív zenei élményben lehet részetek, ha belehallgattok.

Az ausztrál MAJORA – Chris Hoole (basszusgitár, szintetizátor, sampler), Jared Phillips (gitár), Josh Pascoe (gitár), Zach Falconer (dob) – első lemeze idén augusztusban jött ki. A quartett a post-rock jegyeit vegyíti a progresszív metal elemeivel – bár néhol ambient hangulattá szelídül egy-egy részlet. Az én véleményem szerint elég konkrétra sikeredett a lemez, a hat dal ráadásul akár ingyen is letölthető a srácok bandcamp oldaláról. Hallgassátok, megér egy misét!

Az amerikai VASUDEVA – Chris Ratay (basszusgitár), Corey Mastrangelo (gitár), Derek Broomhead (dob, ütőshangszerek), Grant Mayer (gitár) – kísérletező, instrumentális math-rock/post-rock elegyet felvonultató lemeze még két éve jött ki (én legalábbis frissebb anyagot nem találtam tőlük). A nyolc számos, dinamikus anyagba érdemes belefülelni, jó kis dallamokkal operálnak a srácok. Korábbi – egyetlen – kislemezüket meghallgatva csak reménykedem, hogy előbb-utóbb kijön az új anyag is – kár lenne, ha eltűnnének a süllyesztőben.

Jó hallgatást!

sly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *