Visszatérítő

A tegnapi kis kitérő után ma visszatérek – amennyire lehet – az eredeti vonalhoz, azért persze ez sem ilyen egyértelmű, mert észrevehettétek, hogy azért nemcsak post-rock zenéket, hanem ambient előadók lemezeit és persze más finomságokat is beleszövök egy-egy lemezismertetőbe – remélem nem bánjátok.

A spanyol EXXASENS új lemezét már hallhattátok, hiszen többek között Kapiller Ferenc barátom is megosztotta a community csoportban a linket. Nem hiszem, hogy a négyesfogatot – Cesc Cespedes (basszusgitár), Jordi Ruiz (gitár, programok), Oriol Planells (dob), Sergio Ledesma (szintetizátor) -, vagy legalábbis a zenekar magját képző Jordi Ruizt és munkásságát különösképp be kellene mutatni az olvasóknak – az Exxasens neve egy védjegye a minőségi zenének, a finom és energikus hangulatú, post-rock/space-rock elegynek, amiben azért még sok más stílus elemei is beépülnek. Ha még nem tették meg, hallgassátok meg az új lemezt.

A szintén spanyol BEAR, THE STORYTELLER – Fede Luna (dob), Inma Rosero (cselló), Nano Molina (basszusgitár), Rafa Merina (gitár) – kétszámos, debüt kislemeze augusztusban jelent meg (igaz a két dal együtt több mint 20 perc). A post-rock/shoegaze elemeket vegyítő zenekar bemutatkozása tökéletes, impulzív, magával ragadó zenéjük kiforrott, egységes. Érdemes figyelemmel kísérni őket a közeljövőben is.

A japán DOESN’T harmadik kislemeze jelent meg idén – sajnos a zenekari tagokról infót nemigen találtam -, zenéjükben a math-rock/post-rock mellett bőven találni némi progresszív behatást is. Érdekes kis törések, szárnyaló zúzások, finomkodó kis részletek bukkannak fel egy-egy számon belül, az elvontabb zenék szerelmeseinek valószínűleg be fog jönni ez a korong – érdemes a korábbi felvételeket is meghallgatni tőlük.

A romániai SUNSET IN THE 12th HOUSE – Edmond Karban (gitár, ének), Mihai Moldoveanu (basszusgitár), Sergio Ponti (dob), Sol Faur (gitár) – voltaképp a Dordeduh nevű zenekar tagjaiból tevődik össze. zenéjük alapvetően post-metal alapokra épül fel, némi post-rock/pszichedelikus és sok gótikus metal elemmel vegyítve. Első lemezük mindössze hat számos, de ebben a hat dalban érdekes utakra kalauzolnak minket. Nem feltétlen tartoznak ebbe a közegbe, de a jövő még hozhat kiforrottabb lemezeket is.

Jó hallgatást!

sly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *