Utak előtt, utak után

Péntek van, így a hetet ezzel az ajánlómmal zárnám – ma is négy bandát a figyelmetekbe ajánlva. Lesz meglepetés is :)

A francia SiT nevű – valószínűleg egy emberes projekt – „zenekarról” nem sikerült túl sok mindent kiderítenem, azon kívül, ami a bandcamp oldalon szerepel. A post-rock/neoklasszikus alapokat felvonultató, ebbe noise és némi ambient elemeket beleszövő zenei közegben még a magyarul dorombként ismert hangszer is elég sok szerepet kapott, szóval van egyfajta pszichedelikus jellege is, ha nem is a szó szoros értelmében. A még 2012-ben napvilágot látott, 13 számos felvételen kívül mást nem találtam, valószínűleg egy hamvába holt, de nem is olyan rossz kezdemény volt ez az egyetlen anyag.

Az amerikai I/O – Chatchon Srisomburananont, Mackenzie Tate, Teddy Murphy, Tyler Hicks – lemeze még tavaly februárban jelent meg. A post-rock/shoegaze/math-rock stílusokat elegyítő négyes kiváló lemezt rögzített. Néhol sematikus képletekbe hullanak a kompozíciók, viszont nagyrészt érdekes és meglepő témákkal találhatjuk magunkat szemben. Van még hová fejlődniük, de jó úton járnak, ez érezhető.

A szintén amerikai NOTHING zenekar – Brandon Setta, Domenic Palmero, Kyle Kimball, Nick Bassett – bő egy éves anyagát hallgatva eszembe jutott, hogy talán sokaknak nem fog ez a kissé popos beütésű, de mégis inkább az indie rock felé hajló zene bejönni, ami – hát, megvallom – elsőre nekem sem vált szívügyemmé. De aztán jobban belehallgatva arra jutottam, hogy nem olyan vészes, mint elsőre hittem. Csekkoljátok le ti is :)

A finn VERNERI POHJOLA lesz a mai nap meglepetése tőlem nektek :) Ez a név – Aki Rissanen (zongora), Antti Lötjönen (basszusgitár), Teppo Makynen (dob) és Verneri Pohjola (trombita) – ugyanis egy négyfős, improvizatív jazzbandát takar. A melankolikus, hangulatában kissé Tom Waits egy-egy lemezének atmoszféráját is idéző anyag felvételében három közreműködő zenész is részt vett – Iida Laine (cselló), Ilmari Pohjola (harsona), Jussi Kannaste (tenor szaxofon) -, ettől csak hangulatosabb, kifinomultabb lett a közeg. Szóval, itt a hétvége, aki szereti az ilyesfajta muzsikát, az hallgassa végig – nem fog csalódni az albumukban.

Jó hallgatást!

sly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *