Változatok hangvilágra

A mai ajánlómban szerepet kap a post-rock alapú anyagok (TSOR, EF) mellett két elvontabb anyagot felmutató banda (Alarmist, TQA) is. Remélem mindenki megtalálja a kedvére való hallgatnivalót.

Az ír ALARMIST – Barry O’Halpin, Elis Czerniak, Neil Crowley, Osgar Dukes – idei egy számos anyaga a harmadik 2011-óta a sorban. A jazzes, kissé elektronikus felütésű math-rock érdekes kis színfoltot képvisel, kísérletező zenéjük kissé az avantgardba is átnyúlik – egy filmzenei betétként is el tudnám akár képzelni. Előző anyagaik is pontosan ezt a vonalat képviselték, az elvontabb zenék szerelmeseinek figyelmébe ajánlom ezt a bandát és a kiadványaikat elsősorban.

Az amerikai THE SOUND OF RESCUE – Andrew és Michael Tasselmyer, Steven Kemner – zenekar post-rock alapokra épülő zeneiségében sok más stílus – ambient, dream pop, shoegaze – is felbukkan, ezért is alkot talán a megszokottól egy kissé eltérő elegyet az összkép. A két testvér neve egyébként a Hotel Neon ambient projektből ismerős lehet. Ezen a lemezen azonban nagyon eltalált harmóniák váltakoznak, nyugodt, kiegyensúlyozott zenei szerkezetekbe felépítve, aminek a végeredménye egy jól összeállt anyag. Hallgassatok bele, mindenképp érdemes.

A svéd EF – Daniel Öhman, Emanuel Olsson, Erik Gustafsson, Niklas Aström, Thomas Torsson – új lemezén több vendégzenész is közreműködik egy vagy több dalban: Anton Mattsson (ének), Andreas Bonkowski (programok), David Fraenckel (harsona), David Wirzen (dob), Joel Göransson (cselló), Jonathan Gustafsson (trombita), Miriam Göransson (hegedű). Éppen ettől ez a főképp post-rock zenei alapokon nyugvó szerkezetekből felépülő lemez valahogy még több ideális – és nem túlzásba vitt – hangulati elemmel gazdagodik, ahogyan egyik réteg rakódik a másikra. Szintén egy remekül megkomponált művet hallgathattok meg, sőt! – azt hiszem, kissé egyedit is. Képzelt Város rajongóknak meg egyenesen kötelező! :)

A kanadai THISQUIETARMY tulajdonképp Eric Quach (gitár, laptop, effektek) egyszemélyes projektje. Az idén harmadik, most kétszámos anyagon több zenész is közreműködött, ahogy a közelmúltban, mint vendég – Dave Gallant (hangminták, szintetizátor, szekvenszer), David Dugas Dion (szaxofon), Francois Christin (southern gitár), Jonathan Miron (hang és versek), Max Cayer (dob). A komor hangulatvilágú, inkább az ambient/drone zenei világa, de ugyanakkor valahol a művészetek felé kitekintő alkotás elég lepusztult képet mutat. Olyan, mint egy őrült avantgard/szürrealista film az ötvenes/hatvanas/hetvenes évek peremvidékéről, aminek egyszerűen nem lehet ellenállni. Zseniális.

Jó hallgatást!

sly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *