Víziók hat felütésre

A tegnap elmaradott lemezajánlómat is szeretném ma pótolni valahogy, így arra gondoltam, hogy egy bővebb írással készülök nektek. Ma egymás után hat zenekart is ajánlok a figyelmetekbe, ha lesz időtök, hallgassatok bele mindegyikbe.

Az angliai VASA már augusztusban megjelentett egy kilenc számos anyagot (Math and Atlases: UK), majd szeptemberben ezt megfejelték egy egyszámos anyaggal (a hozzá kapcsolódó videót megtaláljátok a bandcamp oldalukon egy link formájában). A Blaine Thompson, John Niblock, Niall Morison MacRae és Scott Coupar felállású zenekar egy kicsit az industrial metal felé is elhajló, de főképp math-rock alapokra építkező zenét játszik, érdekes kis váltásokkal, hangulati elemekkel.

A dániai TOWN PORTAL – Christian Henrik Ankerstjerne (gitár), Malik Breuer Bistrup (dob) és Morgen Ostrup Nielsen (basszusgitár) trió új lemeze még májusban látott napvilágot. Aki szereti a progresszív témavilágot sem nélkülöző, post-metal/math-rock jellegű zenéket, azoknak kifejezetten tetszeni fog ez a zenei közeg, amit a TP képvisel. Zsinórban harmadik lemezükön nyolc dal kapott helyet, nyolc kidolgozott, kiforrott témavilágú darab – nem csoda, hisz az utolsó lemez óta majdnem három év telt el.

Az amerikai CHEMTRAIL – Chris Camano (gitár), Chris Lukens (dob), Cory George (basszusgitár), Dan Ridenour (gitár), Mike Burke (gitár, billentyűk) – már 2006 óta létezik, idén februárban egy háromszámos (mondjuk annak) EP-t adott ki. A zene kissé távol áll az egyértelműen post-rocknak nevezhető stílustól, inkább hasonló elemek találhatóak az alapvetően kissé „lírikus” rockzenei alapokon nyugvó szerkezetekben. Három bővérű dal – három, hangulatában egyező zene. Érdemes kis kitérő a klasszikus rock szerelmeseinek.

Az olasz VALERIAN SWING a math-rock zenei világát használja elsősorban önkifejezésre. Az Alan Ferioli (basszusgitár), David Ferretti (dob) és Stefano Villani (gitár, ének) felállású banda nyolc számos, második anyaga tavaly októberben jött ki. Impulzív zenéjük hatása elég erőteljes, dinamikus, határozott. Érdekes törések, váltások színesítik az alapokat, hangulatossá, kissé absztrakttá téve az összképet. Érdemes belehallgatni.

A szintén amerikai LOWERCASE NOISES tulajdonképpen Andrew Othling gitáros egyszemélyes projectje. Idén már második kiadványa jelent meg (áprilisban az egyszámos Sweet Pea), ezúttal egy ötszámos anyag, amelyen ismét voltak közreműködő zenészek: Aimee Norris (cselló), Jacob Fox (dob), Maxine Kuo (hegedű). Az ambient műfaj felé hajló zene színtiszta megnyugvást hordoz, finom eklektikával átszőtt hangulata elvarázsol. Érdemes alámerülni a világába.

A lengyel JAZZPOSPOLITA nevéből adódóan alapvetően a jazz-rock területén mozog. A Michal Przerwa-Tetmajer (gitár), Michal Zaleski (billentyűk, szintetizátor), Stefan Nowakowski (akusztikus és elektronikus basszusgitár) és Wojtek Oleksiak (dob) felállású zenekar a klasszikus alapok mellett kissé a post-jazz és az ún. cinematic zenei világot ötvözi kellemes hangulatú új lemezében. A dalok egy igazi utazásra invitálnak bennünket a fülledt kávéházak, a cigarettafüstös zug-mozik és a művészfilmek labirintussal átszőtt világába. Rajta! :)

Jó hallgatást!

sly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *