Ősz aranya

Ősz aranya

A szeptember végi terepbejárás beindulta miatt kevesebb időt sikerült a gép előtt töltenem – aminek én örülök -, így viszont ismét foghíjas lett a napi lemezajánló sorozatom. Ma próbálom ezt kissé pótolni, és az ősz aranyába belemerülni.

A Fabio Gallato (gitár), Marco Belloni (zongora, szintetizátor), Marco Lazzerini (basszusgitár), Marco Macchini (dob) és Marco Vezzaro (ének, gitár) felállású olasz WINTER DUST négyszámos (egyben harmadik) felvétele látott napvilágot most szeptemberben. A post-rock alapjait jól kombináló srácok zenéje így a vénasszonyok nyarán kellemes hallgatnivaló mind kint, mind bent. Nem lehet azt mondani, hogy sok újat tennének hozzá magához a stílus alapjaihoz, viszont amit összehoztak, az nem válik unalmassá. Hallgassatok bele, győződjetek meg róla!

Az ausztrál Solkyri – Adam Mostek, Andrew Pearsall, Nicholas Hall, Ryan Fitz-Henry – bár borítójával a telet idézi, zeneileg mégis inkább a post-rock és shoegaze alapokon nyugvó, instrumentális kísérletező zene híve, ami tele van vidám dallamokkal, erővel, felszabaduló és kitörő energiákkal. Idén áprilisban jelent meg harmadik anyaguk, tíz dallal. Aki egy kicsit el akar szakadni a szomorkás hangulattól és a szeptember végén fel-felbukkanó aranyszín napsugarak között akar az avarban önfeledt táncot járni, annak maximálisan megfelelő a quartett zenei világa.

A spanyol JARDIN DE LA CROIX – Ander Carballo (gitár), Carlos Schonert (basszusgitár), Israel Arias (dob), Pablo Rodríguez (gitár) – négyszámos lemeze még 2013 elején látott napvilágot. A négy, igencsak progresszív, instrumentális math-rock alapokon nyugvó, de néhol post-rock elemeket is beleszövő zenekar felvételén több vendégművész is részt vett: Cecilia Tallo és Marcos Álarez húros hangszereken, Daniel Cherene énekesként, Daniel Maganto pedig akusztikus és elektromos gitáron. A jó súlyú banda anyagát bátran ajánlom a figyelmetekbe!

A német SOJUS1 egy kéttagú banda tulajdonképp: a DJ/Producer Ralf Müller és a jazz-dobos Simon Arnold közös munkásságát takarja. Több vendégművész szerepel a bemutatkozó korongon: Christoph Hutter (basszusgitár), Dan Morro (ének), Inéz (ének), Lev Leopoldowitzsch (háttérének), Michael Noack (rádió ének). Ez a lemez a szokásos kitérő nálam, amit lassan megszokhattok: nem sok köze van a post-rock műfajhoz, egyszerűen csak úgy érzem, hogy ez az elektronikával átszőtt, hangulatában jazz-es, talán néhol trip-hop közeget idéző muzsika idefér, és talán sokatoknak tetszeni is fog. Megér egy végighallgatást.

Jó hallgatást!

sly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *