Mindig magasabbra – Toul Syes “4” album bemutató

Az öt tagú, budapesti székhelyű, Toul Syes zenekar “III” című EP-je kiadása óta a kedvenceim közé tartozik, a kislemez remekbe szabott, élvezetes ötvözete a hangszeres gitárzenék sokféle alfajának. Kíváncsi voltam, merre indulnak tovább, hová fejlődnek a srácok. Nyugodtan írhatom, olyan színvonal emelkedést mutat be a TS, ami alapján a “4” című albumot bátran lehetne akár “14”-nek is nevezni.

A nyitó „Légzuhatag” Evpatoria Report-os felhúzása, beindulása és abból történő hatásos kiállás három perc alatt belépteti az anyagot „az első pár témánál tudtam, hogy az egész nagyon jó lesz” albumok klubjába. Klasszikus postrock hangulatokból épül újra a dal, hullámzó zenei dinamikákkal és tempókkal, a végére egy igazi kompozícióvá válik.

A „Merülés” könnyedebb hangulatban köszön be, a három gitár adta lehetőségek arányos alkalmazásával. Izgalmas dolgok történnek a tiszta és a rockosabb részekben is, a hangkép mégsem válik egy pillanatra sem kuszává. Nem túlozni akar a TS, csak kihasználja a kimagasló zenészi és szerzői képességeket minden tag részéről. Ez az egész albumra jellemző.

A „Lángtörés” kiváló progos témázásból az album legkomplexebb dalává fejlődik. Egyértelműen ezt hallom a Toul Syes eddigi legjobb számának, nagyon erős, megjegyezhető riffekkel, dallamokkal, átkötésekkel és váltásokkal. Az év egyik legjobb instrumentális dala!

A „Minden nap sivatag” melankóliája egy valódi TS stílusgyakorlatot készít elő, hatásos feszültség keltésekkel és rockos beindulásokkal, nagyon ötletes megoldásokkal, megbékélő végjátékkal.

A Toul Syes „4” albuma – a szintén idén megjelent Johnny in the Jungle EP-vel együtt – a magyar instrumentális rock scene kimagasló anyaga (nem csak 2015-ben). Kis szerencsével és hallgatói támogatással a nemzetközi mezőnyben is sikeres lehet a „4”, a zenei hozzávalók és a szükséges plusz mindenképpen adottak. Személyes tapasztalatból tudom, hogy a TS élőben is nagyot alakít, aki teheti menjen el a koncertjeikre, az élmény garantált.
Lemezbemutató koncert: 2015. október 14-én a Filterben, a Cubiks Rube társaságában. A koncert Facebook esemény oldala
A Toul Syes Facebook oldala: Toul Syes.

 

musicformessier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *