Jeges köd és északi fény – Release the long ships – Holocene

Sokakkal együtt nagyon kíváncsian vártam, hogy az elmúlt másfél évben klasszikussá érett, minden idők egyik legszebb borítójával büszkélkedő Wilderness album után, mit nyújthat még a Kapiller Ferenc nevével fémjelzett Release the long ships. A 2016. május 16-án megjelent Holocene már első hallásra megmutatja, hogy miért is az RTLS – az egyre erősebb nemzetközi mezőny – egyik zászlóshajója.

Ahogy a címadó dalban megszólal a védjegyszerű akusztikus gitár, ősi skandináv tájak elevenednek meg, a világzenei hatású atmoszféra és dobok egy letűnt világ képeit öntik hangokba.

A ‘Rainmaker’, postrockos, delayes gitártémákkal és a torzított gitárok hatásos adagolásával szépen viszi tovább a hangulatot. A “Holocene” albumon használt új, korábbiaknál élethűbb, markánsabb hangzású dobkit tökéletesen húzza a középtempós dalt.

A ‘Tesla and Tunguska’ egy Erudite Stoner alapokra épült nóta. Ferencnek sikerült saját eszköztárával a maga képére formálnia a dalt, így az tökéletesen illik az album zenei koncepciójába. Két kiemelkedő alkotó találja meg itt azt a nagy érzést, amit alapvetően más eszközökkel keresnek.

A ‘Turned into a deer’, az általam “Szarvasember”-nek becézett ikonikus Kapiller festmény zenei leképezése. Nagyon sajnálom, hogy nem lett RTLS himnusszá fejlesztve, mert a téma egy nagy dal intrójául is szolgálhatna.

A ‘Glaciers’ sejtelmes nyitánya az album legkeményebb számát készíti elő. A melodikus black metál hatások és a kiállás is nagyon ülnek, a tetőponton meghúzott blastbeat szakasz pedig tényleg gleccserként gyalulja az északi tájat.

A ‘Death in Norilsk’ Endless Melancholy felkérésére készült. Lenyűgöz az a kreativitás, ahogy Ferenc a finom ambient témák által inspirálva az album legsúlyosabb, leginkább post-metál közeli dalát alkotta meg.

A keményebb zenei vonal rajongóinak igazi csemege a ‘Feathers and bones’, a nullingroots frontember, Cameron, karcos vokáljával vendégszerepel a számban. Az északias black metál hangulatú dal, a jeges szél ostorozta partok vikingjeinek eposza.

A ’90 days of night’, a címmel ellentétben az album “legvilágosabb” tétele. A végtelen térből felúszó ambient rétegek között pengetett gitártémák már a 91. napon újra felcsillanó fényeket festik.

A Release the long ships új albumát, Ferenc jóvoltából ‘name your price” opcióval is letölthetitek a bandcamp oldaláról.

musicformessier

Post navigation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *